Sabtu, 12 Oktober 2013

Lukisan Menggunakan Microsoft Excel


Microsoft Excel bukan sahaja digunakan untuk tujuan pengiraan kerana sekiranya korang tau caranya, Software ni pun boleh digunakan untuk membuat lukisan. Jangan tak percaya kerana Tatsuo Horiuchi yang berusia 73 tahun dari Jepun telah membuatnya.

Jumaat, 11 Oktober 2013

Ingin Tingkatkan Tarikan Seksual? Mungkin Anda Boleh Cuba Cara Ini


Kelenjar Apocrine , atau kelenjar yang secara khusus menghasilkan peluh di ketiak, menghasilkan bau yang unik yang sukar dikesan secara sedar, tetapi tetap penting dalam foreplay seksual.

Bumbung Tokong Tertera Kalimah Allah

kalimah allah


PASIR PANJANG - Gara-gara penyebaran gambar di dalam laman Facebook, sebuah tokong di pekan Pasir Panjang, dekat sini dikerumuni lebih 200 penduduk sekitar, malam kelmarin.

Semuanya kerana sebuah laman Facebook memaparkan gambar bumbung tokong berkenaan yang dikatakan terbentuk kalimah ALLAH, menyebabkan penduduk datang ke luar kawasan tokong berkenaan bagi menyaksikan sendiri dakwaan tersebut.

Pelayan Robot Bekerja Di Restoran

Sejak dibuka pada Jun 2012, sebuah restoran di Harbin, China telah meraih populariti yang sangat tinggi kerana mereka menggunakan robot sebagai pembantu restoran mereka. Robot ini boleh bekerja selama 5 jam selepas dicas penuh selama 2 jam dan juga boleh menunjukkan sebanyak 10 jenis ekspresi muka.


Info Berguna Yang Korang Perlu Tahu

Info yang sangat berguna yang kemungkinan anda tidak mengetahuinya

 Masalah semut : Semut tidak sukakan timun. Jadi, letakkan kulit timun di tempat yang selalu dilaluinya
 

Smartphone Canggih China

Korang sentiasa lupa bawak charger? Jangan risau, dengan smartphone terbaru dari China ini, masalah korang dapat diselesaikan dengan sungguh mudah. Korang hanya perlu slide penutup belakang, dan kemudian sambungkan ke plug. Senang dan Mudah.


Khamis, 10 Oktober 2013

Lukisan Anak Yang Jujur

Kanak kanak mempunyai imaginasi yang cukup tinggi. Jadi jika mereka melukis, hayatilah lukisan mereka. Mungkin ada maksud tersirat di sebalik lukisan mereka

Ibu budak ni sebenarnya bekerja sebagai jurujual di Home Depot. Ini merupakan surat yang dihantar oleh ibunya kepada guru kanak kanak ini untuk menerangkan situasi sebenar

Kereta Dengan Ciri Keselamatan Terbaik dari Volvo

Pengeluar kereta Volvo sedang membangunkan kereta yang dilabelkan “no death car” yang akan memandu dengan sendirinya dan dijangka mustahil untuk berlanggar – yang akan dilancarkan di showroom mereka dalam tempoh lapan tahun lagi.. ( boleh tunggu ke.. ? )

Hikmah Sujud


Firman Allah SWT yang artinya: – “Sesungguhnya orang-orang yang beriman dengan ayat Kami adalah orang yang apabila diperingatkan dengan ayat-ayat Kami mereka menyungkur sujud dan bertasbih serta memuji Tuhan dan mereka tidak menyombongkan diri” (Surah As-Sajadah ayat 15).

Sujud bukan saja mendekatkan kita dengan Allah SWT tetapi dari sudut medis pun ada hikmahnya. Antara hikmah sujud menurut keterangan medis adalah: -

Cerai Kerana Mencium Kuda


Riyadh: Seorang wanita di Arab Saudi diceraikan suaminya yang cemburu selepas dia melihat sekeping gambar isterinya mencium kuda dimuat naik di lama sosial. 
Wanita tanpa nama itu bagaimanapun tidak menyesal atas perbuatannya mengambil gambar ‘sedang mencium kuda’ ketika berada di ladang ternakan di Riyadh dan menyifatkan suaminya cemburu tidak bertempat.

Menyusukan Bayi Sambil Berbasikal

Walaupun kita biasa mendengar susu ibu memang susu yang terbaik untuk bayi, tetapi cara penyusuannya pun mestilah sesuai. Tetapi gambar di bawah ni, menunjukkan cara penyusuan yang sangat ekstrem dan aku nasihatkan..Please don't try this at the road..


Wayne Rooney Bersama Motorsikal Rekaannya

Muka kerek Rooney dengan motor besarnya

Siapa yang tidak kenal kepada Wayne Rooney bintang bola sepak dari Manchester United walaupun setau aku Lionel Messi lagi power dari dia.. ( jangan marah ya peminta MU.. )
Motorsikal ni sebenarnya dibuat untuk satu projek lelong untuk mengutip derma bagi membantu kanak kanak yang sakit dibawah KidsAid sebuah pertubuhan dari Denmark. Direka oleh Wayne Rooney, beliau telah bekerjasam dengan pembuat motorsikal dari Denmark juga iaitu Lauge Jensen.

Ni gambar selebihnya..

Rabu, 9 Oktober 2013

Wanita Ditahan Kerana Menampar Teman Lelaki

Hong Kong: Seorang wanita China ditahan kerana memaksa teman lelakinya berlutut di jalan raya sebelum menampar muka lelaki itu berulang kali.
Lelaki berusia 23 tahun yang dikenali sebagai Chui itu dituduh bermain kayu tiga apabila membawa pulang seorang wanita lain ke flatnya di Hong Kong.
Selepas teman wanitanya mengheret Chui ke jalan raya dan mula bertindak kasar, jiran tetangga berkumpul dan merakam adegan itu yang kemudian dimuat naik ke YouTube.
Wanita berusia 20 tahun bernama Cheng itu kemudian ditahan kerana disyaki melakukan kekerasan, manakala mangsa dikejarkan ke hospital.
Kejadian itu berlaku Jumaat lalu di kawasan Kowloon City selepas Chui membawa pulang seorang wanita ke flatnya walaupun dia berpacaran dengan Cheng.
Cheng memaksa Chui berlutut di kaki lima sambil diperhatikan jiran tetangga dan menuduhnya curang. Wanita yang mengikut Chui pulang turut berdiri di sisi mangsa ketika pasangan itu bertengkar.
Foto
ADEGAN Chui ditampar oleh Cheng sambil diperhatikan seorang lagi wanita yang mengikut lelaki itu pulang.

Prosedur Selepas Nikah di Thailand

Aku pasti ramai yang tak tahu pasal hal ni..Dan untuk tambah pengetahuan korang atau ada yang da ada niat nak nikah di Thailand pasni.. bolehlah guna tips di bawah ni ya.. heheheh


SOALAN: Saya telah bernikah di Selatan Thailand dan pernikahan secara wali am setahun lalu. Sehingga sekarang ini, saya dan suami masih belum mendaftarkan pernikahan
ini di mana-mana pejabat agama Islam. Apa yang perlu saya lakukan untuk selesaikan masalah ini?

Mesin Layan Diri Untuk Coli


Mesin layan diri adalah sebuah alat yang dicipta unda memudahkan korang yang nak semua benda dengan cepat dan terlupa nak makan disebabkan terlalu sibuk dengan kerja harian.. contohnya macam makanan ringan atau air minuman.
Tetapi.. ada ke orang yang keluar rumah dan tetiba baru teringat.. Alamak!! Saya terlupa untuk memakai bra!!

Cerita Lucu - Kerana Hutang, Audi Diletakkan Di Atas Bumbung


Gambar sebuah kereta Audi yang diletakkan diatas bumbung sebuah bangunan di kampung Houbu , daerah Zhejiang telah menjadi satu berita hangat di Internet. Pada asalnya gambar itu menjelaskan bahawa kereta itu diangkat keatas bumbung itu oleh kren kerana tiada tempat letak kereta yang kosong itu diletakkan di bawah. Dan setiap kali pemandu mahu menggunakan kereta tersebut, dia akan menggunakan kren untuk mengangkat kereta itu kembali ke bawah.

Lahirkan Anak di Taman Terbuka

Oaxaca (Mexico) – Seorang wanita melahirkan anak seorang diri di sebuah taman dekat luar sebuah klinik umum di Mexico.
Laporan mengenai wanita daripada suku Orang Asli itu mencetuskan kemarahan di media sosial. Foto yang diterbitkan di akhbar dan media sosial menunjukkan Irma Lopez, 28, berlutut sambil menangis di taman bersama seorang bayi yang masih bertali pusat di luar pusat kesihatan awam di Oaxaca.
Kejadian berkenaan mencetuskan kemarahan rakyat di rangkaian laman media sosial.
Mereka mengecam perkhidmatan pusat kesihatan yang berkualiti dan diskriminasi terhadap Orang Asli di negara itu. – Agensi

Wajah Sebenar Predator Malaysia


Sebelum ni gempar tentang cerita seorang Predator membuat laporan polis berkaitan laporang penjualan sijil cuti sakit ( MC ) palsu yang dijual secara terbuka di Facebook. Dan ramai lak yang sibuk bertanya kenapa doktor ni pakai sampai macam tu sekali semata untuk membuat laporan polis?

Adakah dia seorang pemalu? atau.. dia takut jika identiti dia tersebar dan dia bakal diberi ugutan bunuh seperti yang berlaku pada pemain bola sepak Kelantan? Cerita lucu di pagi hari..

Apa apa pun ni kisah sebenarnya..

Solat Sunat Dhuha


Solat Dhuha merupakan amalan sunat yang di galakkan kita amalkan nya. Ia dikatakan sebagai "pembuka rezeki" sebagaimana yang di nyatakan dalam hadis Rasulullah tercinta kita SAW.  
Solat ini boleh dilakukan 2, 4, 6, hingga 12 rakaat. 

Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Sinat Dhuha : 


Selasa, 8 Oktober 2013

Buat Sendiri : Kreativiti Dengan Botol Minuman


Bunga cherry memang terkenal di Jepun dan setiap tahun diorang akan meraikan National Cherry Blossom Festival di sana. Oleh kerana kat Malaysia ni takde festival camtu, so bolehla korang wat design kat bawah ni dan layan la kat rumah masing masing ok.

Evolusi Rekaan Botol Coca Cola

Segalanya bermula dengan sirap berwarna coklat, yang tidak berbahaya, hanya dijual di farmasi. Selain dari kempen pemasarannya yang kreatif, Coca cola menjadi terkenal adalah kerana rekaan botolnya yang lain dari yang lain..


Pernah tengok rumah Datuk Shah Rukh Khan?

Aku percaya ramai peminat Hindustan kat lua sana pasti tergila gilakan dengan Shah Rukh Khan. Walaupun dia da berkahwin, masih ramai lagi yang meminatinya termasuklah jiran sebelah rumah aku.. hehehe.. So jom kita tengok rumah SRK yang kalau ikutkan.. da macam Istana takpun White House lak aku tengok..

Isnin, 7 Oktober 2013

Perangai pelik hanya terdapat di China

Biasanya kalau tengok berita di TV3, mesti korang akan perasan TV3 akan siarkan cerita pelik dari China yang jarang jarang berlaku kat negara lain. Hari ni kita layan versi gambar lak yang berlaku di china, tapi aku tak jamin la kalau mende camni pun berlaku kat Malaysia gak

Seorang guru kungfu menunjukkan kekebalan diri dengan meng'drill' kepalanya sendiri

Gajet Terbaik 2013


Telefon pintar HTC One telah berjaya menewaskan telefon pintar keluaran Apple dan Samsung untuk memenangi Anugerah Gajet Terbaik 2013 dalam majalah T3 pada yang diadakan di London.

Mr Bean peluk Islam hanya khabar angin?

Sejak dari minggu sudah aku tengok ramai blogger sibuk mengepost hal berkaitan hal Mr Bean memeluk agama Islam. Tak taula samada diorang ni selidik dulu ke atau main copy paste je memana blog hanya untuk dapatkan ranking. Kali ni plak aku dengar.. itu semua hanya khabar angin semata mata..

Duit Syiling Sebagai Hiasan Kereta

Orang Arab memang terkenal dengan pemborosan menghias kereta dengan hiasan mewah. Kali ini, mereka menggunakan duit syiling pula sebagai dekorasi kereta kreatif mereka. Kereta ni menggunakan lebih kurang 55,000 keping syiling berbagai nilai sebagai dekorasi kereta.

Panas.. Tembak Dulu


Polis tidak lagi teragak-agak untuk menembak terlebih dahulu tanpa memberi sebarang amaran, kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (gambar) yang didedahkan menerusi satu rakaman suara di Melaka pada Jumaat lalu.

Selasa, 1 Oktober 2013

Rumah Untuk Dijual Johor Bahru

Update terkini rumah untuk dijual di Johor Bahru

Taman Ungku Tun Aminah, Skudai

Alamat : No XX, Jalan Bentara 5, Taman Tun Aminah
Harga : RM 165,000
Jenis Rumah : Rumah Teres Satu Tingkat

Taman Putri, Kulai

Alamat : No XX, Jalan Sri Putri 14/2, Taman Putri, Kulai
Harga : RM 230,000 Market Value RM 240,000
Jenis Rumah : Rumah Teres Dua Tingkat

Untuk yang berminat, boleh hubungi arecuarm@gmail.com untuk sebarang pertanyaan

Isnin, 30 September 2013

Pemandangan Menarik Atas Bumbung Bangunan

Disebabkan hari ni hari Isnin.. aku pasti ramai yang tensen bila start je nak masuk keje.. Jadi untuk menghilangkan stress tersebut, kita santai kan minda dan mata sekejap dengan gambar gambar menarik untuk hari Isnin ni.

Ofis atas Bumbung Bangunan - Austria

Arkitek Wolf Prix dan Helmut Swiczinsky telah membuat reputasi mereka terkenal dengan mencipta sebuah pejabat guaman diatas bumbung


Khamis, 26 September 2013

Buat Sendiri : Bingkai Gambar Tentera


Tutorial kali ni aku cilok dari sini.. Walaupun posting dia da agak lama.. tapi aku rasa agak menarik untuk diketengahkan bagi korang yang nak nampakkan kelainan pada bingkai gambar korang. Bahan yang diperlukan pun cukup mudah dan murah tapi hasilnya.. bombastik..

BAHAN- BAHAN

1. Bingkai Gambar kosong
2. Glue Gun(Gam panas)
3. Tentera Mainan
4. Spray cat putih (kena ada)
5. Spray cat hitam, silver, kuning (terpulang kepada anda nak color ape ye)

Kelebihan Garam Laut Yang Tersembunyi


Apakah itu garam laut? Garam laut sebenarnya adalah garam semulajadi yang dihasilkan secara langsung dari air laut. Apabila air laut masin tersejat, maka garam laut akan terbentuk. Garam laut mengandungi nutrien-nutrien penting yang mana mempunyai pelbagai manfaat untuk kulit dan rambut. 

Rawatan Semualjadi untuk Kulit

Rabu, 25 September 2013

Kenali Chow Hon Lam

Chow Hon Lam adalah nama sebenar bagi Flying Mouse, seorang artis grafik dari Malaysia yang membuat cetakan t shirt dan mengeksportnya ke luar negara. Kenali hasil kerja artis ini yang telah memenangi tiga anugerah Bestee dan bekerja dengan The Dave Mathew Band.

Selain dari menjual produknya di website sendiri, Flying Mouse juga bekerja untuk syarikat besar lain seperti Lotus F1, Air Asia dan juga Nike.

Good Night City

Packaging yang Kreatif

Idea kreatif untuk menjadikan sesuatu produk itu lebih diingati oleh pelanggan



Gnome Bread Packaging

Cara Pilih Pad - Wanita Mesti Tahu

Sebenarnya, tuala wanita yang ada di pasaran, bukanlah 100% kapas. Ia diperbuat dari SERBUK KAYU PULPA. Tuala wanita diperbuat daripada serbuk kayu pulpa yang dilembutkan dan diputihkan melalui proses pelunturan dengan bahan peluntur berklorin yang menghasilkan bahan kimia iaitu Dioksin. 

Selasa, 24 September 2013

8 Kegunaan Mentega Kacang Yang Kita Tak Tahu

Mentega kacang kebiasaannya disapu pada roti. Boleh juga dicampur dengan coklat atau jam dan ada sesetengah daripada kita yang menggunakannya sebagai minuman seperti shakes atau smoothie. Namun sebenarnya mentega kacang mempunyai kegunaan lebih daripada itu. Ia bukan hanya sekadar makanan malah ia adalah perkakas rumah yang penting. Ya, perkakas rumah. My Decrescendo hari ini akan berkongsi 8 kegunaan luar biasa mentega kacang.

Cara Kenal Perfume



Tak tau la korang tahu ke tak.. Bagi yang tahu, mungkin boleh share psl ni sket2.... bg yang tak tahu, sila usha bawah!! Harap dpt sedikit sebanyak menambah ilmu tenttang cara kenal perfume mase nk beli nanti..

Isnin, 23 September 2013

Rumah untuk Dibeli - Taman Universiti

Iklan sebentar bersama Serbuk Cili

gambar hiasan je..

Buat pembaca blog ni, kalau ada sesiapa yang mempunyai kenalan, atau owner sendiri yang ingin menjual rumah di kawasan Taman Universtiti, Johor Bahru atau kawasan yang berdekatan dengannya. Pembeli sedia ada.

Kalau boleh, rumah teres setingkat pasal sebelum ni buyer da penat dok umah 4 tingkat..

Sekiranya ada, sila emel di arecuarm@gmail.com . Kami akan menghubungi anda.

Tegar Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang

Semenjak dua menjak ni kecoh kejap aku tengok cerita pasal Tegar penyanyi cilik dari Indonesia ni. Minggu lepas dia ada kat Nasi Lemak Kopi O, pastu Akademi Fantasia jemput dia buat persembahan lak dan hari ni tak silap aku dia ada kat Wanita Hari Ini.. Fuh.. tengah meletop betul budak ni.. Jadi untuk sesiapa yang nak tau tentang si Tegar ni.. info ni khas tuk korang.. (Tapi ada slang Indon skit la..)


Profil Foto dan Biodata Lengkap Tegar Pengamen Cilik dari Subang
NAMA LENGKAP :TEGAR SEPTIAN
NAMA PANGGILAN :TEGAR
KOTA KELAHIRAN : PEMALANG
TANGGAL LAHIR : 19 SEPTEMBER 2001
ANAK KE- : 1 DARI 4 BERSAUDARA
KELAS : 3 MADRASAH
SEKOLAH :YAYASAN AS SALAFI

Kisah Perjalanan Hidup Tegar sampai menjadi Terkenal

Sabtu, 21 September 2013

Buat Sendiri : Jangan Buang Roll Tisu


Kalau korang jenis yang sabtu ahad tak keje dan banyak masa terluang tak tau nak buat apa, mari membuang masa korang dengan kerjatangan kreatif ni. Aku yakin korang pasti akan buang roll tisu yang tinggal setelah tisunya habis diguna pakai kan?.. Yela.. wat nyemak rumah kalau menyimpan mende sampah camni . tapi.. dengan sedikit kerajinan dan tunjuk ajarku sifu.. roll yang korang tak jadi buang ni akan menyumbang kepada kecantikan interior dalaman rumah korang sendiri..

Jumaat, 20 September 2013

SCAM ALERT : Tepuk Bahu

Harap Maklum. Ini bukan cerita tepuk bahu untuk berkenalan ya. Ini merupakan satu taktik baru yang digunakan oleh abang perompak untuk merompak mangsanya. Jadi berhati hatilah sentiasa.

Apakah yang dimaksudkan dengan “Tepuk Bahu”? Tepuk bahu ialah satu taktik 
memperdaya dengan menepuk bahu mangsa di mesin ATM dan mengambil kad ATM milik mangsa. Pada kebiasaannya suspek bergerak secara berkumpulan (2 - 3 orang).


Pertandingan Ratu Cantik Muslimah


Seorang peserta Nigeria telah dinobatkan sebagai pemenang pertandingan ratu cantik untuk orang Islam di ibukota Indonesia , Jakarta.

Obabiyi Aishah Ajibola , 21, memenangi World Muslimah 2013. Ajibola menangis dan membaca ayat dari Al-Quran apabila namanya dipanggil sebagai pemenang. Beliau telah dianugerahkan 25m rupiah ( $ 2,200 , £ 1360 ) dan tiket perjalanan ke Mekah dan India.

Khamis, 19 September 2013

Buat Sendiri Kenderaan Kertas


Untuk entri kali ni, memang aku wat saje je buat untuk menyusahkan korang. Tapi takpe, sambil korang berpenat lelah menyiapkan kereta kertas untuk dimain bersama anak anak korang, korang juga dapat menjimatkan kos untuk membeli permainan baru untuk mereka. Anggaplah ini sebagai pengerat hubungan anak dan ibu bapa.. hehehehe

Cara Mudah Menanggalkan dan Tampal Road Tax Kereta


Tip Tanggal dan Pasang Road Tax

Aku nak bagi sket tips kat korang yg nak macam mana cara menanggalkan Roadtax dan beberapa tip macam mana nak tampal Road tax kat cermin kete nih, so time nak tanggalkan nanti senang sket kerja korang

Gangnam Style - Releven Lagi ke?

Kita relax kan minda sekejap ngan informasi yang biasa biasa je ni..

Walaupun demam Gangnam Style da beransur kebah di seluruh dunia.. tapi impak yang dibawa oleh Psy memang tak boleh blah. Tak caya? Tengok je la gambar gambar kat bawah ni..


Rabu, 18 September 2013

Gunakan Pisau dengan Betul

Biasanya kalau kita ke dapur, pisau adalah alatan yang paling penting mesti kena ada kat dapur tu. Yelah.. pisau ni gunanya nk potong sayur la, hiris bawang, potong daging , ikan dan macam macam lagi mende nk dipotong kat dapur tu.. sampai tangan pun boleh tepotong sekali. Ye tak?

Mungkin kita tak perasan bukan semua pisau yang kita gunakan tu digunakan untuk memotong bahan yang betul. Ada sampai kadang kadang tu, kerana susahnya nak memotong, dengan sedikit kreativiti, batu lesung pn boleh digunakan sebagai penukul dan letak atas pisau untuk memotong.. btul kan..


Jadi, ni aku share camne cara nak memotong dengan menggunakan pisau yang betul.. tapi dalam BI la..kalau tak paham.. cam biasa le, google translate..

Amalan Bagi Menajamkan Penglihatan


Saya suka bertanya dengan orang alim dan ustaz-ustaz. Amalan ini saya dapat daripada ustaz sebelah biik guru saya (Ustaz Mazni), dipercayai ilmu tok-tok guru di pondok. InsyaALLAH berkesan kurangkan rabun dan tajamkan penglihatan. Saya kongsikan : 

Semasa anda semua menjawab azan, apabila terdengar laungan

أشهد أن محمد رسول الله,

maka hendaklah menjawabnya dan kemudiannya membaca ayat ini:

فَكَشَفۡنَا عَنكَ غِطَآءَكَ فَبَصَرُكَ ٱلۡيَوۡمَ حَدِيدٌ۬

(Sila rujuk surah qaf (ق) ayat yg ke 22)

Kemudian hembus dekat belakang ibu jari seperti dlm gambar, lepas tu, gosok belakang ibu jari tu kat kedua2 mata.. (jari kanan= mata kanan, jari kiri=mata kiri)

# Ustaz pesan, ia juga membantu dengan khasiat ayat Al-Quran merawat penyakit mata dan JANGAN salah niat, nanti terbuka hijab nampak benda tak elok. Tapi NIATKAN mata dibuka hijab memilih jalan kebaikan dan pilihan yang terbaik (jodoh,kerjaya, sebagainya) . Jom amalkan, perkongsian ikhlas..
InsyaAllah, ni salah satu ikhtiar untuk kesihatan mata kita. :) 

Selasa, 17 September 2013

Korek Telinga - Kesan dan Akibatnya

Kita korek telinga dengan tujuan nak cuci telinga yang kononnya kotor dan tersumbat dengan tahi telinga. Tapi kita tak tahu, korek telinga sama ada guna putik kapas @ pin rambut sebenarnya bahaya walaupun kita rasa selamat sebab putik kapas tu lembut. 

Memang susah kita nak percaya, sebab tak jadi apa apa pun kan selama kita menggorek telinga.

Cuba tengok ni:

Selasa, 10 September 2013

Repair Selipar Putus

Selipar Putus semasa dalam perjalanan? Tiada selipar spare? Takde masalah. Ini adalah tips untuk memperbaiki selipar kita ketika dalam keadaan 'darurat' ( tiada wang lebih, tiada kedai selipar berdekatan) Jom tengok tips ni :-



CARA NAK SELESAIKANNYA DENGAN CEPAT DAN MUDAH



Isnin, 9 September 2013

Merawat Ulser Mulut

Masuk hari ni, da dekat 2 hari aku tahan sakit pasal terkena ulser mulut aka mata ikan ni. Punyalah pedih, sampai nak makan kat open house pun aku tak lalu.. ya! Jangan terkejut. Memang open house walaupun raya sebenarnya 2 hari je.. ni la budaya rare Malaysia!

Ok, berbalik pada ulser mulut ni balik.. disebabkan malas nk gi klinik, so aku search la petua merawat ulser mulut ni kat Internet. Banyak gak la yang aku dapat dan juga info sebenar mengenai ulser mulut ni. Nak tau? Cekitaut..

Rabu, 4 September 2013

Rahsia Warna Pink

7 asas warna pelangi yang semua sedia maklum dari kecil lagi. But where the heck is Pink? Tiada dalam 7 warna pelangi. Maksudnya warna pink ini ialah bukan termasuk dalam warna spektrum cahaya. Persoalannya, bagaimana otak kita boleh mentafsir warna pink itu wujud dalam dunia kita.

Isnin, 2 September 2013

Teknik Jimat Polish Kereta

Hari ni aku nak berkongsi salah satu teknik yang boleh menjimatkan wang korang untuk jangka masa yang panjang. Bagaimana nak buat kereta anda kalis air dengan cara mudah.. kalis air je tau bukan kalis banjir.. selalunya kereta yang kalis air ni biasanya kereta yang baru dok lepas melabur rm80 ke 120 buat polish kereta kat car wash. Tapi buat sakit hati ja lepas 4-5 hari kesan kalis air tu dah mula hilang keberkesananya dan kereta anda mula bertukar warna kepada warna moto mat indon construction.

Rahsianya... JENG JENG JENG !!!!

Selasa, 20 Ogos 2013

Rekaan Telur Berbentuk Hati

Bagi sesiapa yang inginkan kelainan dalam rekaan bunga telur untuk majlis perkahwinan ke, majlis cukur jambul ke, majlis nikah lagi satu ke.. atau apa jua majlis yang seangkatan dengannya, boleh cuba try test cara membuat telur berbentuk hati ni. Tak susah pun.. dalam 10 minit je da siap.. ( agaknye la kot.. )

Isnin, 19 Ogos 2013

Adakah Google membodohkan pengguna?

Jika korang menggunakan Internet, tentu tak sah kalau tak menggunakan perkhidmatan Google. Boleh dikatakan yang Google ni telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita.

Gergasi enjin carian mencatatkan lebih 1.2 trilion carian pada tahun 2012, manakala Google Maps kini merupakan aplikasi kegemaran di dunia. Bukan itu saja, deng web lain seperti Gmail, Google Plus, YouTube, Android - dunia kini seolah-olah dikuasai oleh Google.

Adakah semua pergantungan ini membuat pengguna bodoh?  Kalau tak percaya, cuba tengok Inforgrafik di bawah . Kalau tak paham.. boleh la cuba guna Google Translate.. ( google lagi.. )

Deko Rumah di Paris

Kalau sesapa yang ada umah apartment tu, bolehla rasanya mencilok idea deko di bawah ni yang direka oleh l’Atelier d’Archi berlokasi di Paris, France. Rumah ni dihiasi dengan pelbagai warna dan tekstur menarik yang dipilih untuk mewujudkan suasana yang secara keseluhannya bersatu. Jom layan

Khamis, 15 Ogos 2013

Telefon masuk air

Mungkin sudah beberapa kali anda melihat atau merasai sendiri pengalaman telefon bimbit jatuh ke dalam air. Misalnya terkeluar dari poket anda ketika berada dalam tandas, terlepas dari genggaman dan jatuh ke dalam lecak atau secara tidak sengaja termasuk dalam bekas air atau lauk.  Padan muka !!

Anda mungkin kecewa, takut telefon tersebut tidak lagi boleh berfungsi ditambah pula wang ringgit yang dikeluarkan bukan sikit. Jangan risau! Kami mempunyai sedikit tips yang boleh anda ikuti sekiranya telefon anda jatuh ke dalam air. Cuba lakukan langkah di bawah.

Rabu, 7 Ogos 2013

Cara Tukar Tayar Kereta

Sebelum aku buat ucapan raya.. ni aku kongsi cara tukar tayar kereta kepada mereka yang berjalan jauh sempena raya ni. Sekurangnya, ada gak pengetahuan korang tentang tayar ni. kalau tak, naya je kena kencing ngan owner kedai tayar tu. Tips ni aku lupa dari mana aku dapat. Tapi terima kasihla pada yang buat post bermanfaat ni. Kredit aku untuk peng’post’ cerita ni.