Macam pelik lak posting aku kali
ini.. sharing tentang resipi masakan kerabu kerang.. heheheh..
Ok tuan tuan dan puan puan da
luar sana, untuk memasak kerabu kerang yang enak lagi berkrim dan disukai
ramai.. bahan bahan yang diperlukan adalah seperti berikut..
BAHAN-BAHAN
Isi kerang segar 300g
Kelapa parut yang dibuang kulit ari dan
digoreng tanpa minyak 1 sudu besar
Pati santan 125ml, diperah daripada ½
biji
Tauge 500g, dibuang ekor
Cili padi 5 tangkai
Limau nipis 2 biji, diperah airnya
Garam secukup rasa
Dikisar
halus-halus
Cili merah 4 tangkai
Bawang merah 6 ulas, dikupas
Udang kering 1 sudu makan, direndam dan
dituskan
Cara
Campurkan bahan-bahan yang dikisar,
isi kerang, kelapa parut goreng dan pati santan di dalam mangkuk besar. Kacau
rata-rata.
Masukkan tauge dan cili padi, kacau
dan tambah air limau nipis. Perasakan dengan garam – pastikan rasanya lemak dan
masam.
Resipi Ramadhan sumbangan Chef Ismail, dipetik dari ‘Kuisin Warisan Melayu’Kredit: Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur
2 Ulasan
sedapnya kerabu =)
BalasPadamSilalah mencuba untuk hidangan raya..
BalasPadam