Isnin, 30 September 2013

Pemandangan Menarik Atas Bumbung Bangunan

Disebabkan hari ni hari Isnin.. aku pasti ramai yang tensen bila start je nak masuk keje.. Jadi untuk menghilangkan stress tersebut, kita santai kan minda dan mata sekejap dengan gambar gambar menarik untuk hari Isnin ni.

Ofis atas Bumbung Bangunan - Austria

Arkitek Wolf Prix dan Helmut Swiczinsky telah membuat reputasi mereka terkenal dengan mencipta sebuah pejabat guaman diatas bumbung


Khamis, 26 September 2013

Buat Sendiri : Bingkai Gambar Tentera


Tutorial kali ni aku cilok dari sini.. Walaupun posting dia da agak lama.. tapi aku rasa agak menarik untuk diketengahkan bagi korang yang nak nampakkan kelainan pada bingkai gambar korang. Bahan yang diperlukan pun cukup mudah dan murah tapi hasilnya.. bombastik..

BAHAN- BAHAN

1. Bingkai Gambar kosong
2. Glue Gun(Gam panas)
3. Tentera Mainan
4. Spray cat putih (kena ada)
5. Spray cat hitam, silver, kuning (terpulang kepada anda nak color ape ye)

Kelebihan Garam Laut Yang Tersembunyi


Apakah itu garam laut? Garam laut sebenarnya adalah garam semulajadi yang dihasilkan secara langsung dari air laut. Apabila air laut masin tersejat, maka garam laut akan terbentuk. Garam laut mengandungi nutrien-nutrien penting yang mana mempunyai pelbagai manfaat untuk kulit dan rambut. 

Rawatan Semualjadi untuk Kulit

Rabu, 25 September 2013

Kenali Chow Hon Lam

Chow Hon Lam adalah nama sebenar bagi Flying Mouse, seorang artis grafik dari Malaysia yang membuat cetakan t shirt dan mengeksportnya ke luar negara. Kenali hasil kerja artis ini yang telah memenangi tiga anugerah Bestee dan bekerja dengan The Dave Mathew Band.

Selain dari menjual produknya di website sendiri, Flying Mouse juga bekerja untuk syarikat besar lain seperti Lotus F1, Air Asia dan juga Nike.

Good Night City

Packaging yang Kreatif

Idea kreatif untuk menjadikan sesuatu produk itu lebih diingati oleh pelanggan



Gnome Bread Packaging

Cara Pilih Pad - Wanita Mesti Tahu

Sebenarnya, tuala wanita yang ada di pasaran, bukanlah 100% kapas. Ia diperbuat dari SERBUK KAYU PULPA. Tuala wanita diperbuat daripada serbuk kayu pulpa yang dilembutkan dan diputihkan melalui proses pelunturan dengan bahan peluntur berklorin yang menghasilkan bahan kimia iaitu Dioksin. 

Selasa, 24 September 2013

8 Kegunaan Mentega Kacang Yang Kita Tak Tahu

Mentega kacang kebiasaannya disapu pada roti. Boleh juga dicampur dengan coklat atau jam dan ada sesetengah daripada kita yang menggunakannya sebagai minuman seperti shakes atau smoothie. Namun sebenarnya mentega kacang mempunyai kegunaan lebih daripada itu. Ia bukan hanya sekadar makanan malah ia adalah perkakas rumah yang penting. Ya, perkakas rumah. My Decrescendo hari ini akan berkongsi 8 kegunaan luar biasa mentega kacang.

Cara Kenal Perfume



Tak tau la korang tahu ke tak.. Bagi yang tahu, mungkin boleh share psl ni sket2.... bg yang tak tahu, sila usha bawah!! Harap dpt sedikit sebanyak menambah ilmu tenttang cara kenal perfume mase nk beli nanti..

Isnin, 23 September 2013

Rumah untuk Dibeli - Taman Universiti

Iklan sebentar bersama Serbuk Cili

gambar hiasan je..

Buat pembaca blog ni, kalau ada sesiapa yang mempunyai kenalan, atau owner sendiri yang ingin menjual rumah di kawasan Taman Universtiti, Johor Bahru atau kawasan yang berdekatan dengannya. Pembeli sedia ada.

Kalau boleh, rumah teres setingkat pasal sebelum ni buyer da penat dok umah 4 tingkat..

Sekiranya ada, sila emel di arecuarm@gmail.com . Kami akan menghubungi anda.

Tegar Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang

Semenjak dua menjak ni kecoh kejap aku tengok cerita pasal Tegar penyanyi cilik dari Indonesia ni. Minggu lepas dia ada kat Nasi Lemak Kopi O, pastu Akademi Fantasia jemput dia buat persembahan lak dan hari ni tak silap aku dia ada kat Wanita Hari Ini.. Fuh.. tengah meletop betul budak ni.. Jadi untuk sesiapa yang nak tau tentang si Tegar ni.. info ni khas tuk korang.. (Tapi ada slang Indon skit la..)


Profil Foto dan Biodata Lengkap Tegar Pengamen Cilik dari Subang
NAMA LENGKAP :TEGAR SEPTIAN
NAMA PANGGILAN :TEGAR
KOTA KELAHIRAN : PEMALANG
TANGGAL LAHIR : 19 SEPTEMBER 2001
ANAK KE- : 1 DARI 4 BERSAUDARA
KELAS : 3 MADRASAH
SEKOLAH :YAYASAN AS SALAFI

Kisah Perjalanan Hidup Tegar sampai menjadi Terkenal

Sabtu, 21 September 2013

Buat Sendiri : Jangan Buang Roll Tisu


Kalau korang jenis yang sabtu ahad tak keje dan banyak masa terluang tak tau nak buat apa, mari membuang masa korang dengan kerjatangan kreatif ni. Aku yakin korang pasti akan buang roll tisu yang tinggal setelah tisunya habis diguna pakai kan?.. Yela.. wat nyemak rumah kalau menyimpan mende sampah camni . tapi.. dengan sedikit kerajinan dan tunjuk ajarku sifu.. roll yang korang tak jadi buang ni akan menyumbang kepada kecantikan interior dalaman rumah korang sendiri..

Jumaat, 20 September 2013

SCAM ALERT : Tepuk Bahu

Harap Maklum. Ini bukan cerita tepuk bahu untuk berkenalan ya. Ini merupakan satu taktik baru yang digunakan oleh abang perompak untuk merompak mangsanya. Jadi berhati hatilah sentiasa.

Apakah yang dimaksudkan dengan “Tepuk Bahu”? Tepuk bahu ialah satu taktik 
memperdaya dengan menepuk bahu mangsa di mesin ATM dan mengambil kad ATM milik mangsa. Pada kebiasaannya suspek bergerak secara berkumpulan (2 - 3 orang).


Pertandingan Ratu Cantik Muslimah


Seorang peserta Nigeria telah dinobatkan sebagai pemenang pertandingan ratu cantik untuk orang Islam di ibukota Indonesia , Jakarta.

Obabiyi Aishah Ajibola , 21, memenangi World Muslimah 2013. Ajibola menangis dan membaca ayat dari Al-Quran apabila namanya dipanggil sebagai pemenang. Beliau telah dianugerahkan 25m rupiah ( $ 2,200 , £ 1360 ) dan tiket perjalanan ke Mekah dan India.

Khamis, 19 September 2013

Buat Sendiri Kenderaan Kertas


Untuk entri kali ni, memang aku wat saje je buat untuk menyusahkan korang. Tapi takpe, sambil korang berpenat lelah menyiapkan kereta kertas untuk dimain bersama anak anak korang, korang juga dapat menjimatkan kos untuk membeli permainan baru untuk mereka. Anggaplah ini sebagai pengerat hubungan anak dan ibu bapa.. hehehehe

Cara Mudah Menanggalkan dan Tampal Road Tax Kereta


Tip Tanggal dan Pasang Road Tax

Aku nak bagi sket tips kat korang yg nak macam mana cara menanggalkan Roadtax dan beberapa tip macam mana nak tampal Road tax kat cermin kete nih, so time nak tanggalkan nanti senang sket kerja korang

Gangnam Style - Releven Lagi ke?

Kita relax kan minda sekejap ngan informasi yang biasa biasa je ni..

Walaupun demam Gangnam Style da beransur kebah di seluruh dunia.. tapi impak yang dibawa oleh Psy memang tak boleh blah. Tak caya? Tengok je la gambar gambar kat bawah ni..


Rabu, 18 September 2013

Gunakan Pisau dengan Betul

Biasanya kalau kita ke dapur, pisau adalah alatan yang paling penting mesti kena ada kat dapur tu. Yelah.. pisau ni gunanya nk potong sayur la, hiris bawang, potong daging , ikan dan macam macam lagi mende nk dipotong kat dapur tu.. sampai tangan pun boleh tepotong sekali. Ye tak?

Mungkin kita tak perasan bukan semua pisau yang kita gunakan tu digunakan untuk memotong bahan yang betul. Ada sampai kadang kadang tu, kerana susahnya nak memotong, dengan sedikit kreativiti, batu lesung pn boleh digunakan sebagai penukul dan letak atas pisau untuk memotong.. btul kan..


Jadi, ni aku share camne cara nak memotong dengan menggunakan pisau yang betul.. tapi dalam BI la..kalau tak paham.. cam biasa le, google translate..

Amalan Bagi Menajamkan Penglihatan


Saya suka bertanya dengan orang alim dan ustaz-ustaz. Amalan ini saya dapat daripada ustaz sebelah biik guru saya (Ustaz Mazni), dipercayai ilmu tok-tok guru di pondok. InsyaALLAH berkesan kurangkan rabun dan tajamkan penglihatan. Saya kongsikan : 

Semasa anda semua menjawab azan, apabila terdengar laungan

أشهد أن محمد رسول الله,

maka hendaklah menjawabnya dan kemudiannya membaca ayat ini:

فَكَشَفۡنَا عَنكَ غِطَآءَكَ فَبَصَرُكَ ٱلۡيَوۡمَ حَدِيدٌ۬

(Sila rujuk surah qaf (ق) ayat yg ke 22)

Kemudian hembus dekat belakang ibu jari seperti dlm gambar, lepas tu, gosok belakang ibu jari tu kat kedua2 mata.. (jari kanan= mata kanan, jari kiri=mata kiri)

# Ustaz pesan, ia juga membantu dengan khasiat ayat Al-Quran merawat penyakit mata dan JANGAN salah niat, nanti terbuka hijab nampak benda tak elok. Tapi NIATKAN mata dibuka hijab memilih jalan kebaikan dan pilihan yang terbaik (jodoh,kerjaya, sebagainya) . Jom amalkan, perkongsian ikhlas..
InsyaAllah, ni salah satu ikhtiar untuk kesihatan mata kita. :) 

Selasa, 17 September 2013

Korek Telinga - Kesan dan Akibatnya

Kita korek telinga dengan tujuan nak cuci telinga yang kononnya kotor dan tersumbat dengan tahi telinga. Tapi kita tak tahu, korek telinga sama ada guna putik kapas @ pin rambut sebenarnya bahaya walaupun kita rasa selamat sebab putik kapas tu lembut. 

Memang susah kita nak percaya, sebab tak jadi apa apa pun kan selama kita menggorek telinga.

Cuba tengok ni:

Selasa, 10 September 2013

Repair Selipar Putus

Selipar Putus semasa dalam perjalanan? Tiada selipar spare? Takde masalah. Ini adalah tips untuk memperbaiki selipar kita ketika dalam keadaan 'darurat' ( tiada wang lebih, tiada kedai selipar berdekatan) Jom tengok tips ni :-



CARA NAK SELESAIKANNYA DENGAN CEPAT DAN MUDAH



Isnin, 9 September 2013

Merawat Ulser Mulut

Masuk hari ni, da dekat 2 hari aku tahan sakit pasal terkena ulser mulut aka mata ikan ni. Punyalah pedih, sampai nak makan kat open house pun aku tak lalu.. ya! Jangan terkejut. Memang open house walaupun raya sebenarnya 2 hari je.. ni la budaya rare Malaysia!

Ok, berbalik pada ulser mulut ni balik.. disebabkan malas nk gi klinik, so aku search la petua merawat ulser mulut ni kat Internet. Banyak gak la yang aku dapat dan juga info sebenar mengenai ulser mulut ni. Nak tau? Cekitaut..

Rabu, 4 September 2013

Rahsia Warna Pink

7 asas warna pelangi yang semua sedia maklum dari kecil lagi. But where the heck is Pink? Tiada dalam 7 warna pelangi. Maksudnya warna pink ini ialah bukan termasuk dalam warna spektrum cahaya. Persoalannya, bagaimana otak kita boleh mentafsir warna pink itu wujud dalam dunia kita.

Isnin, 2 September 2013

Teknik Jimat Polish Kereta

Hari ni aku nak berkongsi salah satu teknik yang boleh menjimatkan wang korang untuk jangka masa yang panjang. Bagaimana nak buat kereta anda kalis air dengan cara mudah.. kalis air je tau bukan kalis banjir.. selalunya kereta yang kalis air ni biasanya kereta yang baru dok lepas melabur rm80 ke 120 buat polish kereta kat car wash. Tapi buat sakit hati ja lepas 4-5 hari kesan kalis air tu dah mula hilang keberkesananya dan kereta anda mula bertukar warna kepada warna moto mat indon construction.

Rahsianya... JENG JENG JENG !!!!