Rabu, 22 Mei 2013

Cara menanggalkan cat selain guna thinner


Ini contoh thinner

Aku pasti ramai kat lua sana biasa menggunakan thinner lepas selesai mengecat.  Tak kira la samada nak bersihkan berus cat ke, bersihkan badan yang terkena cat ke.. atau apa2 je la yg berkaitan cat..yang pasti memang kebanyakan orang akan menggunakan thinner


Tapi tahukah korang, selain guna thinner.. minyak tanah pn boleh digunakan untuk hilangkan cat? Dan aku rasa, aku lebih selesa bila menggunakan minyak tanah.. pasal..

1. Kalau guna minyak tanah.. korang takkan rasa pedih bila sapu kat badan, tangan dan sebagainya.. tp kalau guna thinner… confirm akan ada rasa pedih2 skit..

2. Minyak tanah juga boleh melembutkan berus yang digunakan selepas mengecat menggunakan cat minya.. caranya.. rendamkan je berus yg da keras lepas guna cat minyak tu ke dalam minyak tanah.. dan hasilnya, berus korang akan kembali lembut seperti sediakala.. kalau rendam guna thinner.. confirm kejung je berus tu..tak caya boleh try..

3. Selain tu.. boleh juga digunakan sebagai alat hiburan lepas selesai kerja2 mengecat.. contohnya togak minyak tanah tu.. pastu sembur kearah api.. confirm nampak macam hiburan kat Afrika tu..yang suka main sembur2 api tu.. ngeh ngeh ngeh..

Itu je la perkongsian buat post kali ni.. kalau ada yang tau apa kelebihan lain menggunakan minyak tanah selain yang aku senaraikan kat atas tu.. bolehla share kat sini..

1 ulasan: